عدم انتشار “حتی یک کتاب” بدون اجازه از ناشر (کپی رایت)

انتشارات مبانی (ناشر تخصصی کتب علوم ورزشی) در راستای ارج نهادن به شخصیت پژوهشگران و دسترسی هرچه راحت تر به کتب منتشر شده ، اقدام به ارائه نسخه‌های الکترونیکی (با در نظر گرفتن حفظ حق کپی رایت کتب منتشر شده) در کنار نسخه‌های چاپی کرده است که بدون اجازه از ناشر حق نشر در هیج جایی امکان پذیر نیست.

در صورتی که فردی نادانسته یا با آگاهی کامل اقدام به نشر کتب منتشر شده چه به صورت نسخه PDF اسکن شده یا عکس گرفته شده از صفحات را پوشش دهند (نقض کپی رایت)، بی شک به صورت جدی با این فرد برخورد قانونی خواهد شد.

چند نکته در پیرامون اطلاع از پیشامدهایی که در این رابطه امکان دارد مواجه شود در ذیل آمده است.

حبس از ۳ ماه تا ۳ سال برای:

  • انتشار “حتی یک کتاب” بدون اجازه از ناشر و نویسنده. (حتی در یک گروه یا کانال کوچک مجازی) و
  • کپی کردن بدون اجازه حتی یک نسخه از کتاب (حتی بخشی از یک کتاب).
  • و …

*این مجازات های تعیین شده، علاوه بر جریمه نقدی سنگین برای “جبران خسارت مالی وارد شده” می باشد.*

اغلب افرادی که بدون اجازه آثار دیگران را در فضای مجازی منتشر می کنند افرادی ذاتا درستکار هستند که از روی “بی خبری از خسارات مادی و معنوی که به خادمین علم و فرهنگ وارد می شود” و “بی اطلاعی از خلاف اخلاق، شرع و قانون بودن این کار” و “ناآگاهی از تبعات قانونی آن” چنین اقدامی را انجام می دهند؛

و در حالی که با این کار قلم نویسندگان را می شکنند و هم سبب ورشکستگی حروفچینان، ویراستاران، چاپخانه داران، صحافان، ناشران و کتابفروشان می شوند، با تصوری برعکس، گمان می کنند که عملشان خدمت به مردم است.

لذا از تمام علاقه مندان به حفظ حقوق قانونیِ محققین، نویسندگان، مترجمان، ناشران و دیگر اشخاصی که عمر و سرمایه خود را برای ارتقای علم و فرهنگ گذاشته اند تقاضا می کنیم با ارسال این پیام در گروه های مجازی که عضو هستند و در کانال ها، سایت ها و هرفضای مجازی یا حقیقی که امکان ارسال دارند، اعضا را از “نادرستی این کار” و “پی آمدهای قانونی آن” آگاه سازند تا ضمن پیشگیری از تخلف و تبعات آن برای متخلف، همچنان بتوان امیدوار بود که صاحبان دانش و فرهنگ انگیزه ای برای نگارش دانش و تجارب خود داشته باشند و امکان انتشار آن ها فراهم بماند و انتقال دانش، فرهنگ، تجربه و اندیشه از طریق انتشار کتاب های جدید نویسندگان ایرانی برای همیشه متوقف نگردد.

تمام آثاری كه در فضای مجازی منتشر می شوند نیز مانند انتشار در فضای حقیقی مشمول قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان قرار می گيرند و قابل طرح در دادگاه می باشند.

  1. عنوان جرم: نشر، پخش یا عرضه اثر شخص دیگر “به نام خود” یا “به نام پدیدآورنده (اما) بدون اجازه او” یا “به نام شخص دیگری غیر از پدیدآورنده”
    ماده قانونی۲۳: قانون حمایت حقوق مؤلفان و مصنفان و هنرمندان
    مجازات: حبس از ۶ ماه تا ٣ سال

2. عنوان جرم: چاپ، پخش و نشر ترجمه دیگری
ماده قانونی ۲۴: قانون حمایت مؤلفان و مصنفان و هنرمندان
مجازات: حبس از ٣ ماه تا ١ سال

3. عنوان جرم: نشر، پخش و عرضه کتب، نشریات و آثار صوتی “بدون اجازه ی پدیدآورنده”
ماده قانونی ١-٢-٣ و ٧: قانون ترجمه و تکثیر کتب نشریات و آثار صوتی
مجازات: حبس از ٣ ماه تا ١ سال

4. اقتباس غیر قانونی از اثر متعلق به دیگری طبق قانون اشخاص ناشر و کسانی که در قانون آمده اجازه استفاده از اثر را دارند البته موارد در قانون تمثیلی بیان شده و این افراد هم زمانی اجازه اقتباس استفاده اثر را دارند که نام پدید آورنده یا عنوان و نشان ویژه اثر را اعلام کنند در غیر این صورت عمل مرتکب به جرم است. هرگونه تغییر یا تحریف در آثار مورد حمایت این قانون و نشر آن بدون اجازه پدیدآورنده ممنوع است.
ماده قانونی ١٨ و ۱۹: قانون حمایت از مولفان
مجازات: حبس از ٣ ماه تا یکسال

5. تغییر و تحریف آثار ادبی و هنری (تحریف: هرگونه تغییر و تبدیلی در متن و محتوا و شکل پدیده به معنای تغییر هویت عقیدتی و شخصیت علمی ادبی پدید آورنده است و چنین تحریفی تبدیلی تدلیس است این جرم با فعل و ترک فعل انجام می شود.
ماده قانونی ۱۹: قانون حمایت مصنفان و مولفان و هنرمندان
مجازات: حبس از ٣ ماه تا یکسال

منبع مواد قانونی:
http://honari.farhang.gov.ir/fa/rules/rule8
(با تشکر از کمپین مبارزه با جعلیات، برای استخراج مواد قانونی)

دیدگاهتان را بنویسید

اسلاید قبلی
اسلاید بعدی

نیاز به ایجاد یک حساب کاربری دارید؟

X